16 april
Case
“Doe toegewijd wat gedaan moet worden,
want misschien ben je morgen dood.
Er valt niet te onderhandelen
met de sterfelijkheid en haar machtige legers.
Wie op deze manier toegewijd leeft,
niet aflatend, dag en nacht,
heeft waarlijk een voorspoedige dag beleefd.
Zo ziet een vredige wijze dat.”
(De Boeddha, Bhadekaratta sutta)
Kort
Je kent de toekomst niet. Maar je weet dat het kort zal zijn.
Iets langer
Dit is laatste deel van een korte Boeddhatoespraak over Een voorspoedige dag. In het eerste deel leek het alsof hij predikte dat we gewoon maar hier en nu moeten zijn. In het tweede deel maakte hij daar toch een pittige praktijk van. En hier maakt hij al helemaal derde brandhout van het idee dat je hier en nu lekker voelen het alfa en omega van het ontwaken is. Hier gaat het expliciet over de toekomst en de ene grote zekerheid die ons daar wacht: we gaan dood en we weten niet wanneer. Verlies je tijd dus niet met prullen. Doe het beste wat je mogelijk kunt doen met je korte tijd. Nu.
Dat klinkt mogelijk teleurstellend voor wie had gehoopt dat het allemaal over ontspannen gaat, of dat ontwaken een synoniem is voor een spiritueel luilekkerland. In de Pali-canon, waar deze tekst uit komt, is de uitdrukking voor een ontwaakt mens niet 'iemand die gewoonweg in het nu leeft', maar 'iemand die gedaan heeft wat gedaan moet worden.' Wat we van de Boeddha kunnen leren is een actieve, intense praktijk. Dat kan natuurlijk ook meer ontspanning zijn, als je daar niet zo goed in bent. Maar het kan (en zal) ook om zoveel meer andere dingen gaan.
Dat is de Boeddha-versie van carpe diem. 'Pluk de dag' betekent grijp je kansen om van vandaag te doen wat je kunt om de mens te zijn die je op het einde van je leven zou willen zijn geweest. Zo vallen heden, verleden en toekomst samen in een coherent en krachtig nu. Dat is niet alleen een heerlijke ervaring, maar ook een stabiele bron van motivatie en levensgeluk.
Voor de hele reeks, klik hier.
Als je deze teksten ook in de praktijk wil brengen, kun je deelnemen aan de online ZIT-sessies.